Voedselallergie? Weet wat je eet!

Ellen Aerts Geschreven door 

Een voedselallergie maakt eten bestellen niet altijd even gemakkelijk.

Je merkt niet altijd of het ingrediënt waarvoor je allergisch bent, in je eten is verwerkt. Soms volstaat zelfs een kleine hoeveelheid van een bepaald ingrediënt om een hevige allergische reactie uit te lokken. Bestel je eten en heb je een voedselallergie, dan is het ontzettend belangrijk om te weten wat je eet.

Eten met een gerust hart? Enkele tips:

  • Bestel je eten aan huis, dan vermeld je best meteen dat je een voedselallergie hebt. Bel of mail wat je mag eten en niet mag eten. Som op met welke ingrediënten het restaurant extra rekening dient te houden. Ook de bereidingswijze speelt bij sommige voedselallergieën een belangrijke rol. Zo kan het frituren van een gerecht in arachideolie gevaarlijk zijn voor mensen met een notenallergie.
  • Vermeld ook duidelijk de graad van je allergie, volstaan sporen van bepaalde ingrediënten al voor een hevige allergische reactie, moeten gerechten apart bereid worden om kruisallergieën te vermijden?
  • Meld altijd duidelijk dat het eten van een specifiek ingrediënt zware gevolgen voor je gezondheid heeft. Mensen die niet vertrouwd zijn met voedselallergieën schatten het effect van een fout voedingsbestanddeel vaak niet correct in.
  • Heb je een notenallergie, pas dan op met de Aziatische keuken. Pinda wordt vaak verwerkt in Aziatische gerechten. Vraag na of het restaurant noten in je gekozen gerecht verwerkt.
  • Heb je een sterke allergische reactie op bepaalde voedselbestanddelen, vraag je arts om je een adrenalinespuit of een specifiek anti-allergicum voor te schrijven. Heb je een ernstige voedselallergie, dan kan deze medicatie je allergische reactie minderen of zelfs je leven redden.
Getagged onder :